Oude Engelse Taxi’s lopen prima

Onderstaand artikel is verschenen in de Polderbode van Anna Paulowna

ANNA PAULOWNA – Je ziet het al wanneer je zijn erf op komt en de felrode Engelse telefooncel en brievenbus ziet staan: Cees Hoebe is helemaal gek van Engeland. Hij is ook de trotse eigenaar van twee Engelse taxi’s waarmee hij artiesten, bruidsparen en andere mensen rondrijdt: “Ze worden steeds populairder, het is toch weer eens wat anders dan een Bentley of een Rolls Royce. Als ik door Amsterdam rijd met een bruidje achterin, toetert iedereen naar me.”

In de loods naast zijn woning aan de Lange Ring op Kruiswijk staan de perfect onderhouden taxi’s te glimmen. Het zijn Austins uit de LTI-fabrieken. “Dat staat voor London Taxi International,” vertelt Cees Hoebe. “Ze zijn van 1978. De een heeft 3 ton gereden, de ander 4. Mijlen hè, dus maal 1.6. Ze lopen prima, ik ben van de week nog van Heerenveen naar Den Haag gereden met Epke Zonderland achterin. Ik vervoer wel vaker bekende Nederlanders. Vorig jaar heb ik Erica Terpstra gereden voor het eindejaarsprogramma van de NOS. Dat had te maken met de Olympische Spelen die in 2012 in Londen zijn. Armin van Buuren en Roel van Velzen hebben de clip voor hun nummer Broken Tonight gemaakt met mijn taxi. Toen ben ik de hele dag in de Arena geweest om te filmen, dat was wel leuk. Robert ten Brink heeft meer dan eens mijn taxi gebruikt voor All you need is love. Eén keer hadden we, in plaats van nummerborden, voorop ‘All you need’ staan en achterop ‘is love’. Toen zijn we nog aangehouden door de politie, want dat mag natuurlijk niet.”

In Londen rijden maar liefst 25 duizend van deze taxi’s rond. In Nederland zijn dat er veel minder: “Ik heb er twee, er is er een in Soesterberg en nog twee in Limburg en Zeeland. Verder zou ik het niet weten. Voor gezelschappen kan ik twee Engelse bussen gebruiken, van die rode dubbeldekkers. Ze staan bij een liefhebber in Amsterdam, die heeft ook nog een Parijse stadsbus uit 1933.” Cees is elke week wel een paar uur aan het sleutelen: “Het is Engels hè, dus het gaat wel eens stuk. Ik heb nog een donorauto staan waar ik onderdelen uit kan halen.”

Cees en zijn vrouw Yvonne zijn allebei helemaal gek van Engeland. “Het is al 37 jaar onze vakantiebestemming, we gaan er twee, liefst drie keer per jaar naartoe. En als we er toch zijn, nemen we meteen onderdelen mee. Zelfs vrienden die naar Engeland gaan, worden altijd gecharterd om spullen mee te nemen. Ik rijd nu ongeveer elf jaar op de London Cab’s. Mijn vader had vroeger een transportbedrijf met Engelse vrachtwagens. Bedfords. Het zit in de genen, denk ik. Elke keer als ik in Engeland kom, zie ik die taxi’s rijden. Dat is toch wel leuk.”

Trouwerijen, verlovingsfeestjes, filmpremières, promotietochtjes, familieritjes, zakelijke afspraken of verrassingsuitjes… de Britse klasse en stijl die de London Cab’s uitstralen, lenen zich voor tal van gelegenheden. Cees hult zich als chauffeur steevast in een keurig zwart pak en gedraagt zich als een echte Engelse gentleman. Voor kinderen heeft hij altijd dropjes bij zich. Rijden met het stuur rechts vindt de geroutineerde cabdriver geen enkel probleem: “Nee hoor, alleen op rotondes moet je even uitkijken.” De taxi is van binnen zeer ruim: “Dat is vooral voor bruidjes handig, er is veel ruimte voor de jurk en eventueel bruidsmeisjes en -jonkertjes. Er kan ook een rolstoel in. Daarvoor heb ik er speciale oprijbanen bij, origineel van de Engelse fabriek.”

De topmaanden voor de Engelse taxi’s zijn mei, juni en juli: “Hoofdzakelijk trouwerijen; ik ben géén taxibedrijf. Ze bellen me wél regelmatig ’s nachts om drie uur m’n bed uit, of ik ze uit de kroeg wil ophalen. Ik hoop dat dat nu door dit stuk in de krant eens ophoudt!”

 

Leave a Reply